Make your own free website on Tripod.com
Irak

Info over Irak
Op deze site vindt je alle informatie over Irak en de oorlogen.

De opmars naar Irak
20 maart: het begin van de oorlog
21 maart: het begin van de grote luchtaanval op Bagdad
23 maart: nog 100 kilometer naar Bagdad
24 maart: Amerikaanse krijgsgevangenen op de Iraakse tv
26 maart: er is meer tegenstand dan verwacht
30 maart: opmars naar Bagdad kan nog weken duren
3 april: nog 10 kilometer naar Bagdad
9 april: Bagdad is vrij
13 december 2003 werd Sadam Hoessein gearresteerd.

Nieuws uit Irak
Bomaanslag op Amerikaanse patrouille in centrum Bagdad

Bij een bomaanslag op een Amerikaanse legerpatrouille in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn dinsdag twee Amerikaanse militairen licht gewond geraakt. Een langs de kant van de weg verstopte bom ging af toen de soldaten in hun Humvee voorbijreden. De Humvee raakte beschadigd. Dit heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Libanese en Jordaanse gijzelaars in Irak vrij
Twee Libanese en twee Jordaanse vrachtwagenchauffeurs die in Irak in gijzeling zaten zijn maandag vrijgekomen. Familieleden van de truckers hebben dat bekendgemaakt. Hoe de gijzelaars zijn vrijgekomen is onduidelijk.

De twee Libanezen werden begin deze maand met twee landgenoten ontvoerd. Een van de truckers liet zijn vrouw telefonisch weten dat hij in goede gezondheid verkeert en verwacht binnen drie dagen thuis te zijn. Over het lot van de andere Libanezen is niets bekend.

De Jordaanse chauffeurs werden twee weken geleden in gijzeling genomen. Een van de twee belde na zijn vrijlating met zijn zoon in JordaniŽ. Hij verklaarde dat hij dinsdag hoopt thuis te komen, samen met zijn eveneens vrijgekomen collega. De ontvoerders van de Libanezen hadden gedreigd hen te onthoofden als hun werkgever zich niet uit Irak zou terugtrekken. De werkgever gaf gehoor aan die eis.

Libanese gijzelaars in Irak vrij 09-08-2004

Twee Libanese vrachtwagenchauffeurs die in Irak in gijzeling zaten zijn maandag vrijgelaten. Een van de truckers zou zijn vrouw telefonisch hebben laten weten dat hij binnen drie dagen weer thuis is. De twee werden begin deze maand met twee collega's ontvoerd. Over het lot van de andere twee is niets bekend.

Zuid-Koreaanse gijzelaar in Irak onthoofd
De Zuid-Koreaan die donderdag in Irak werd ontvoerd, is dinsdag door zijn gijzelnemers onthoofd. Dit heeft de Arabische satellietzender Al-Jazeera gemeld en is bevestigd door het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.
De gijzelnemers, leden van de aan Al-Qaida gelieerde groep MonotheÔsme en Jihad, hadden gedreigd de 33-jarige Kim Sun-il te onthoofden als Zuid-Korea niet voor dinsdagmorgen zijn troepen terugtrok uit Irak en afzag van het plan om drieduizend extra militairen naar het land te sturen. De regering in Seoul zei daarop niet te zullen zwichten voor de ontvoerders en haar plannen door te zetten.
Het onthoofde lijk van Kim werd dinsdagmiddag laat door Amerikaanse militairen gevonden op een locatie ergens tussen Bagdad en Fallujah. Zijn gijzelnemers hadden een videoband naar Al-Jazeera opgestuurd waarop Kim te zien was, in een oranje overall en geblinddoekt, knielend op de grond met achter hem drie gemaskerde mannen. De onthoofding zelf was op de band niet te zien.
Kim werkte in Irak voor een bedrijf dat materiaal aan het Amerikaanse leger levert.

Drie doden bij aanslag in Bagdad
In een woonwijk in Bagdad is dinsdag een autobom ontploft. Drie Irakezen kwamen om het leven, onder wie een meisje van 3. Zes mensen raakten gewond en enkele winkels raakten beschadigd. Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld. Volgens ooggetuigen waren er op het moment van de explosie westerse noch Iraakse troepen in de buurt.
Bij een bomaanslag in Baqouba, 55 kilometer ten noordoosten van Bagdad, kwam een Iraakse soldaat om het leven. Twee soldaten raakten gewond.

Aanslag op oliepijpleiding in Irak
Opstandelingen in Irak hebben maandagavond opnieuw een aanslag gepleegd op een belangrijke oliepijpleiding. Ditmaal gaat het om een pijpleiding waarmee olie werd vervoerd van Beji in Noord-Irak naar de raffinaderij in Dora, een van de grootste van Irak. De aanvoer naar de raffinaderij ligt stil.

VS: Saddam voorlopig nog in Amerikaanse cel
De Verenigde Staten zullen Saddam Hussein voorlopig niet overdragen aan de Iraakse autoriteiten, maar zijn wel bereid de "juridische zeggenschap" over hem over te dragen aan de Iraakse autoriteiten zodra die daar om vragen. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse regering dinsdag gezegd.
De VS zijn niet van plan om Saddam en andere leden van zijn regime zelf te berechten, maar willen ze voorlopig wel vasthouden in Amerikaanse detentiecentra. De verwachting is dat de op 1 juli aantredende Iraakse interim-regering Washington zal vragen om Saddam over te dragen om te beginnen met zijn berechting.
Saddam zal waarschijnlijk worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheidDe VS zeggen Saddam pas fysiek over te willen dragen aan de Iraakse autoriteiten zodra de hervorming van de rechterlijke macht is afgerond en er gevangenissen zijn die voldoende beveiligd kunnen worden om een eventuele ontsnapping of bevrijdingsactie te voorkomen.

AL DEZE NIEUWS BERICHTEN KOMEN VAN NIEUWS.NL